top of page

סרטי הבורקס וחשיבותם התרבותית – לזכרו של יהודה ברק

תמיר קרקסון  29 באוקטובר 2020

הטענה המרכזית של המאמר זה האם המזרחים הם הקורבן בסרטי הבורקס

 "שהרי אם מדובר בז'אנר כל כך אוריינטליסטי, אולי אפילו גזעני, אך הקבוצה שהוא לכאורה מפחית ממנה ופוגעני כלפיה כל כך אוהבת אותו – יחד עם רוב עם ישראל – אז מה זה אומר על הקבוצה הזו בעיניה?"

המשפט הזה עוזר לי בעבודה בכך שהוא מדבר אל כך שהסרטים האלה מוצאים את המזרחים בצורה לא טובה אבל בכל זאת המזרחים אוהבים לראות את הסרטים למרות שהסרטים האלה מוצאים את המזרחים בתור קורבן וכך מוצגים דמויות סטריאוטיפיות בסרטי בורקס. 

 

דמות הגבר בקולנוע הישראלי

 יעל ישראל 05/18/2008

הטענה המרכזית של המאמר זה לאורך השנים דמות הגבר השתנתה בקולנוע הישראלי מגבר חזק שלא מרא רגש עד גבר שמרא רגש ואפילו בוכה בסרטים.

"הקולנוע הישראלי היה מתמיד מלא בפעילות גברית נמרצת מכל סוג: הם האידיאליסטים, הם החלוצים, הם השומרים, החיילים, המצביאים, החקלאיים, המזיינים וגם מודדי האברים. הם גם העבריינים, הגנגסטרים, אנשי השוליים. וכמובן, הם גם הרגישים, המחפשים את עצמם, יפי נפש, יורים ובוכים. אפילו כשהם הומואים הם גברים שבגברים. לפעמים משתרבב לו בין כל הגיבורים הגדולים אנטי-גיבור קטן, חלשלוש, מסכן ותמהוני כמו גדליה בסר בתפקיד פתטי נוגע ללב ב"סוסעץ". אבל גם הוא נמצא שם בעיקר כדי לאזן את התמונה הגברית המושלמת."

הפסקה הזאת קשורה לעבודה בכך שהיא מדברת שיש כל מיני סטריאוטיפים על הגברים בסרטים ישראלים .  ולמרות זאת גברים בוכים בסרטים ולא רק נראים קשוחים אלה גם רגישים .

 

דעות קדומות כמעצבות חשיבה והתנהגות בחברה רב-תרבותית

 נילי ונציה (אין ציון לשנה)

הטענה המרכזית של המאמר זה שאנחנו משייכים אדם לקבוצה מסוימת בלי להכיר אותו או לדעת מיהו. 

"דעות קדומות אינן מתקיימות רק כהתייחסות של קבוצה אחת כלפי קבוצה אחרת אלא גם בהתייחסות של קבוצה מסוימת כלפי פרטים בתוך קבוצה."

המשפט הזה מתקשר לי לעבודה בגלל שבסרטי הבורקס מתייחסים לקבוצות לפרטים בתוך הקבוצה לדוגמא שתמיד בסרטי הבורקס האשכנזי הוא עשיר רופא לעומת המזרחים שהוא לא עובד מאמר מנסה לעבוד על אנשים .


 

סיכום: לדובב את השתיקות: ייצוג האישה והמזרח בקולנוע הישראלי/ אלה שוחט

הטענה המרכזית במאמר זה מעלה כי הנשים, כפועל יוצא של מיתוס השוויון הציוני, הודרו לשוליים והוצגו רק כאשר הן באו לאשש את מיקומם החברתי המועדף של גברים ואת הרטוריקה הלאומית.

"הקולנוע הישראלי נשלט ע"י גברים וקידם את עניינם. נשים הוצגו בקולנוע על מנת לקדם עניינים גבריים או רטוריקה לאומנית."

 המשפט הזה קשור לעבודה שלי בגלל שבכל סרט בורקס יש דמות גבר שאישה גורמת לו להרגיש יותר טוב ואין באף סרט שאישה בתפקיד הראשי. 

 

דמות המזרחי בקולנוע הישראלי / קרן סרנו

הטענה המרכזית של המאמר הזה זה שלא משנה השינויים שחלו בתפיסת הדימוי העצמי של מזרחים עדיין יש דעות קדומות וסטריאוטיפים ביחס למזרחי וזה בא לידי ביטוי באופי המזרחיות בסרט. כמו כן יחסי הכוחות בין הדמויות אשכנזיות למזרחיות יהיו תמיד לטובת האשכנזים הם היו תמיד בתפקידים עם סמוכות השכלה וכסף.

 "זוהי המגמה הבולטת ביותר. ניתן להבחין במספר הולך וגובר של מזרחיים המעורבים בהכנת הסרט בשלביו הראשונים (תסריט, בימוי, הפקה ומשחק), והקול שנשמע הוא אישי יותר, כנה ואותנטי. מגמה זו משפיעה על אופי הסרטים הנעשים ככלל, ועל עיצוב דמות המזרחי בפרט."

 המשפט הזה מתייחס לעבודה שלי כי למרות שיש מזרחיים המעורבים בהכנת הסרט עדיין יש דעות קדומות וסטריאוטיפים על מזרחים בסרטים.

אבא_גנוב_1.jpg
bottom of page